vrijdag 31 oktober 2008

oude man in gevangenis

Een man komt ons kantoor binnen. Hij komt uit de buurt van Kasese – zo'n 2 uur hiervandaan - en zit met een flink probleem. Zijn vader is opgepakt en zit in de gevangenis. De vader is 90 jaar en niet op z'n best meer. Het gaat om een landkwestie, zoals er zoveel zijn hier. Veel Oegandezen wonen op land dat al decennia in hun bezit is. Althans volgens het traditionele tribale recht. Maar dan komt er iemand die zegt dat het land van hem is – volgens het moderne recht – en dat de families die erop wonen hun biezen moeten pakken. In dit geval verzetten de bewoners zich en er volgen verschillende rechtzaken. De families denken dat ze gewonnen hebben en blijven op het land. Maar dan komt de eigenaar met de politie en arresteren ze de oude man, die de chief is van het dorpje.
De man die ons kantoor binnenkomt, Leo, is wanhopig. Hij weet niet meer wat hij moet doen en z'n advocaat heeft hem in de steek gelaten. Dat gebeurt vaker, zeker als ze niet betaald worden. Probleem is dat behalve er bij niemand is. Coördinator Angela zit in Kampala en de advocacy officer Augustine in Mbarara, die komen pas maandag terug. Dus Alyce en ik worden worden daarmee de afdeling rechtshulp. Alyce is de net aangenomen documentation officer die ik begeleid. Zij vertaalt, want de man spreekt maar een paar woorden Engels. Er moet snel actie worden ondernomen met een man van 90 in de gevangenis. We besluiten de man de Legal Aid Office in te schakelen, want dit is een zaak voor hen. Ik ga mee naar hun kantoor, want anders wordt hij niet meteen geholpen door Legal Aid, die overstelpt worden met zaken. Ik ken Flora daar al van een eerdere zaak. En dat helpt. Ze hoort de man aan en besluit maandag met hem naar de gevangenis te gaan om de oude man in ieder geval op borg vrij te krijgen. Helaas lukt dat vandaag niet meer, maar maandag doet ze haar best. “I know you will follow up”, zegt ze lachend, omdat ze weet dat ik dat doe en de zaak niet wil laten rusten voordat die man vrij is.
Is dit een vorm van corruptie? Nee, vooralsnog niet, tenzij bijvoorbeeld zou blijken dat er bij de rechtzaken iets niet in de haak is, dat er iemand is omgekocht. Maar mensen komen naar RAC met allerlei problemen, omdat de organisatie goed bekend staat in de regio. Ze doen echt wat.
Leo belt z'n broer en omdat die wel een beetje Engels spreekt moet die het verhaal van de muzungu zelf horen. Hij is opgelucht nu er eindelijk wat lijkt te gebeuren. Thank you, Andrew. Ik neem afscheid en loop terug naar het kantoor. Dit is ook mijn werk. Mooi werk, het geeft voldoening.

Geen opmerkingen: